Jan Dheedene

Jan Dheedene (°1979) is in de eerste plaats een schilder die de laatste jaren ook sculpturen maakt. Hij studeerde schilderkunst aan Sint Lucas Gent en geeft les aan de academie van Kortrijk.

Jan Dheedene is vooral een onderzoeker die nauwgezet op zoek gaat naar de kwetsbaarheid van de dingen.

De natuur is voor Jan Dheedene een geweldige inspiratiebron. De kunstenaar leeft in een bijzonder groene omgeving die hij zelf laat meewerken via permacultuur. In een zekere zin kun je die manier van tuinieren ook terug vinden in zijn werken. Soms merk je dat aan de manier waarop hij de verf haar werk laat doen of hoe hij aandacht geeft aan het onverwachte. Dat laatste vindt de kunstenaar ook terug bij zijn passie voor improvisatie in jazz.

Terwijl alles om ons heen steeds versnelt, lijkt Jan Dheedenes werk precies het tegenovergestelde te doen. De kwetsbaarheid en onvoorspelbaarheid die hij in natuurlijke processen vindt, zijn ook aanwezig in zijn schilderijen, maar zijn evenzeer kwaliteiten die hij waardeert in het werk van anderen.

“Mijn schilderijen zijn een emotionele vertaling van mijn nieuwsgierigheid voor de natuur. Ik hak hout, teel groenten en zorg voor dieren. Het is een intensieve beleving die alle zintuigen raakt, een soort vertaling van mijn onbewuste gevoelens in schilderijen. Ik geef graag tijd aan de dingen, laat ze ontwikkelen. Zo zijn de meeste van mijn werken gemaakt in meer dan twee jaar tijd en bestaan ze uit een groot aantal lagen van verf, lijm, hout, as, vloeistoffen, aarde, touw,... Dit zijn de ingrediënten voor mijn zoektocht naar schoonheid en troost.”

In 2008 verscheen er een publicatie van Jan Dheedene waarin hij een ver doorgedreven vormenonderzoek deed naar basisvormen. Dit resulteerde in de fraaie uitgave Walks door studio Luc Derijcke. Die wandelingen doorheen de abstracte vormentaal tonen echt de onderzoeker in Jan Dheedene.

Met de reeks Monsterfaces puurde Jan Dheedene dan weer het logo van de Generale uit in een sterke abstracte reeks.

Bij Jan Dheedene draait alles om onderzoek naar onvoorspelbaarheid, gelaagdheid en kwetsbaarheid.

website